Puhelin : + 358 41 4422 450 Email: kirjeet@hirs.fi Liity jäseneksi!

JOUSTING

Säännöt
Turnajaishaarniska ja kilpi

Minimivaatimukset on esitetty erillisessä dokumentissa ”Varusteet”.

 

Rata
  • Mitat: 20 x 50 m
  • Keskiaita: noin 30 m
  • Vasta-aita: noin 20 m
  • Pohja: hiekka / nurmi

 

Peitset

Peitsien pituus ilman kärkeä on 3,3 m. Kärkinä käytetään turnajaisjärjestäjän valitsemana joko balsakärkiä tai mäntykärkiä, molemmat 0,8 -1 m mittaiset.

Peitsen kokonaispituus on 4 – 4,3 metriä josta 3,6 metriä ratsastajan edessä. Kädensija on merkattu peitsiin. Järjestäjä pyrkii saman kilpailuryhmän sisällä varustamaan peitset samanvahvuisilla kärjillä.

 

Turnajaisottelu

Kilpailijat jaetaan ryhmiin osallistujamäärän perusteella. Jokaisessa ryhmässä kaikki kilpailijat kohtaavat toisensa kolme kertaa.  Jos kilpailijoita on enemmän kuin 12 valitaan kaksitoista parasta semifinaaliin. Semifinaalissa kaikki kilpailijat kohtaavat toisensa kolme kertaa. 6 parasta kilpailijaa valitaan finaaliin. Finaalissa kaikki kilpailijat kohtaavat toisensa 3 kertaa. Tilanteen ollessa tasan kilpilijat kohtaavat toisensa ”sudden death” periaatteella paremman osuman saajan voittaessa välittömästi.

Arvottu ratsastusjärjestys näytetään listoissa kilpailualueella. Kilpailijoiden tulee olla valmiina osoitettuna aikana. Herald esittelee yksitellen kilpailijat ja jokainen kilpailija ratsastaa kentälle värejään kantaen.  Koko kilpailijaryhmä ratsastaa kentälle yhtä aikaa ja tervehtii yleisöä. Ryhmä voi lämmitellä hevosia ja valmistautua suoritukseen heraldin esitellessä kilpailijat yleisölle.

Tämän jälkeen päätuomari antaa merkin heraldille ja herald kutsuu kilpailun alkaneeksi.

Ensimmäinen kilpailija osoitetaan punaiseen nurkkaan ja toinen siniseen nurkkaan. Muut poistuvat alueelta kunnes on heidän vuoro kilpailla. Ottelun aluksi molemmat kilpailijat esittelevät toisensa omassa päässä kenttää. Kilpailijat lähtevät joka kerta aina omasta päästään ja palaavat suorituksen jälkeen omaan päätyynsä.

Päätuomari antaa merkin kun kenttä ja tuomarit ovat valmiita. Aseenkantajat antavat peitset kilpailijoille. Kilpailijat voivat aloittaa suorituksensa kun ovat valmiita. Kun kilpailija on valmiina suoritukseensa hän nostaa peitsen korkealle ilmaan merkiksi valmiudestaan. Kun molemmat kilpailijat ovat antaneet merkin voivat he aloittaa suorituksensa. Radan päässä kilpailija pysähtyy peitsi pystyssä, turvatussa asennossa, ennekuin se ojennetaan aseenkantajalle.

Jos jompikumpi kilpailijoista haluaa voi hän pyytää ei kontakti testisuorituksen ennen ottelun alkua. Tällä varmistetaan että hevoset toimivaty odotetusti ja että kilpailijat ovat tyytyväisiä varusteisiinsa.

Kun molemmat ovat tyytyväisiä, seuraavat suoritukset ovat kontaktisuorituksia. Yksi ottelu koostuu 3:sta suorituksesta. Kilpailijat ohittavat toisensa keskiaidan oikealta puolelta. Ohjat tulee olla kilpailijan kädessä koko suorituksen ajan. Jos kilpailijalla on teknisiä ongelmia, on hänellä 2 minuuttia aikaa ratkaista ne tai luovuttaa. Selästä suistettu kilpailija saa 5 minuuttia aikaa uudelleenjärjestyä. Kilpailulääkärin tarkastus voidaan tarvittaessa vaatia.

Jos suorituksen aikana tapahtuu tavallisuudesta poikkeavaa (selästä tippuminen, hevosen väistäminen) voi kilpailija pyytää testisuoritusta.

Kilpailija voi päätää ”Armo suorituksesta” jos hänestä ei ole turvallista osua vastustajaan. Tämä voi johtua useasta eri syystä, esimerkiksi vastustajan aloittaessa suorituksen liian myöhään. ”Armosuoritus” signaloidaan nostamalla peitsi pystyasentoon pois vastustajasta kilpailijan säilyttäessä oman puolustuksensa jos vastusta ei näe signaalia ja iskee peitsellä. ”Armosuorituksesta” ei jaeta pisteitä vaan suoritus tehdään uudelleen.

Pisteet kerrotaan joka suorituksen lopussa. Kun kaikki yhden erä ottelut on suoritettu, kaikki kilpailijat kutsutaan kentälle ja herald julistaa pisteet ja sijoitukset.

 

Peitsen kontrollointi

Kun kilpailija aloittaa suorituksensa, peitsi lasketaan hitaasti ja tasaisesti käyttäen levée tekniikkaa; peitsi on vaakasuorassa viimeisellä metrillä ennen osumaa. Peitsi tulee myös olla tiukasti kainalossa koko suorituksen ajan. Peitsi tulee olla kainalossa levéen aikana, osuman aikana ja osuman jälkeen. Kilpailijan pysähtyessä toiseen päähän suorituksen jälkeen tulee peitsi turvata lantiolle ennen peitsen luovutusta aseenkanjalle.

Huono peitsikontrolli tuo kilpailijalleen – 1 virhepisteen (ei turvattu, huone levée, huono ote).

 

Hevosen pää

Jos kilpailija työntää hevosensa pään yli keskiaidan vastustajan puolelle niin että vastustajalla on riski osua hevoseen voidaan määrätä uusintasuoritus tarpeen mukaan. Jos kilpailija toistaa tämän hänet voidaan tuomita hävityksi ottelussa. Tämän päättää päätuomari.

 

Vakuutus

Jokaisella kilpailijalla tulee olla oma vakuutus joka kattaa kaikki hänelle ja hevoselle aiheutuvat  onnettomuudet.

 

Eläinlääkärin tarkastus

Ennen turnajaisten alkua kaikki hevoset tarkastetaan eläinlääkärin toimesta. Jos kilpailun aikana on epäilyjä hevosen terveydestä voidaan kilpailijan suoritus keskeyttää päätuomarin toimesta.

Maalialue

Ecranché tyylinen kilpi jota käytettiin aikaisesta 1300 luvusta asti eteenpäin on toivottu kilpi turnajaisiin, koska tämä on suoraan kiinnitetty maalialueeseen ja auttaa estämään kilven kääntymistä. Joissain myöhemmän ajan haarniskoissa kilpi peitti vain osan maalialueesta jolloijn kilpailijan tulee varmistaa haarniska kestävyyden suoriin iskuihin peitsestä.

Laillinen maalialue on kilpi, tai jos kilpi on pieni myös ylävartalo on osa maalialuetta. Jos kilpailija pitää kättään korkealla ja saa osuman ollessaan maalialueella lasketaan asuma lailliseksi.

Osuminen maalialueen ulkopuolella antaa 0 pistettä ja saattaa johtaa virhepisteisiin. Pääosumat ja selästä suistamiset lasketaan onnettomuuksiksi, mutta jos kilpailija toistuvasti suistaa vastustajan selästä tai osuu häntä päähän hän saa varoituksen ja hänen suorituksensa saatetaan hylätä.

Pisteytys turnajaisissa

1 piste: kevyestä osumasta maalialueelle joka kimpoaa pois tai vain osittain rikkoo kärjen

2 pistettä: osumasta maalialueelle joka rikkoo peitsen kahteen osaan

3 pistettä: osumasta maalialueelle joka rikkoo peitsen kolmeen tai useampaan osaan

Huomioikaa että selästä suistamisesta ei saa ylimääräisiä pisteitä.

 

Virhepisteet

-1 piste: maalialueen huono esittäminen vastustajalle. Myös kaikki suorituksen pluspisteet nollataan. Jos kilpailija toistaa tämän ottelun aikana tuomitaan hänet häviämään koko ottelu. Toistuva maalialueen huono esittäminen saattaa johtaa kilpailijan hylkäämiseen koko turnauksesta.

-1 piste: ravaamisesta tai kävelemisestä iskun kohdalla

-1 piste: maalialueen ulkopuolelle osumisesta. Myös kaikki suorituksen pluspisteet nollataan. Jos osuma johtaa vastustajan loukkaantumiseen joka tarvitsee välitöntä hoitoa tuomitaan kilpailija häviämään. Riippumatta ensimmäisen osuman vakavuudesta, maalialueen ulkopuolelle osuminen toistamiseen johtaa automaattisesti kilpailijan häviämään ottelun. Kolmas maalialueen ulkopuolelle osuma samalta kilpailijalta voi johtaa kilpailijan hylkäämiseen kilpailusta päätuomarin niin päättäessä

-1 piste: Osuminen hevoseen millä tahansa peitsen osalla. Suora osuma peitsen kärjellä johtaa automaattisesti kilpailijan hylkäämiseen koko turnauksesta. Poikkeuksen tästä on kimmonnut peitsi tai hevosen nostaessa päänsä ylös juuri ennen osumaa. Kaikista muista osumista tuomitaan kilpailija hävinneeksi ja menettäneeksi pisteensä ja vastujalle annetaan 2 pistettä jokaisesta ratsastamattomasta suorituksesta

-1 piste: huonosta peitsen kontrollista. Huono Levée, huono ote, huono turvaaminen

Tapauskohtainen: Kaikki kilpailijan käytös joka aiheuttaa negatiivisuutta katsojissa tai saa lajin huonoon valoon. Päätuomarin harkinnassa on joko varoitus, ottelun häviäminen tai hylätyksi tulo koko turnauksesta.

Jos ratsastaja ei voi suorittaa tarpeellista määrää suorituksia vastustajan rankaisemisen takia hänelle tuomitaan 2 pistettä jokaisesta suorituksesta joita ei tehty. Vastustaja ei saa pisteitä.

Suoritusten tuomarointi

Linjatuomari (Sininen ja punainen) on sijoitettu molempiin päihin rataa turvallisen matkan päähän. Linjatuomari pisteyttää lähestyvän kilpailijan kilven esityksen ja peitsikontrollin (levee, turvaaminen, pitäminen)

Pistetuomari ( punainen ja sininen) on sijoitettu siten että hän näkee kilpailijan osuman ja pisteyttää tämän. Päätuomari kirjaa kilpailijoiden askellajin osumakohdassa ja kerää kaikkien tuomareiden pisteet yhteen. Kilpailijat eivät saa aloittaa seuraa suoritusta ennen kuin päätuomari antaa siihen luvan.

Päätuomari on paikalla ylimpänä päättävänä tuomarina. Hän kerää kaikkien muiden tuomarien pisteet ja huomiot yhteen ja ilmoittaa kokonaispisteet. Jokaisella linja ja pistetuomarilla on liput. Sinisellä linjatuomarilla ja sinisellä pistetuomarilla on sininen lippu ja punaisilla punainen. Samanvärisillä lipuilla varustetut tuomarit edustavat samanväristä kilpailijaa.

Pistetuomarit esittävät jokaisen suorituksen pisteet seuraavasti:
  • Lipun nostaminen ylös tarkoittaa osumaa, sitten:
  • 3 pistettä näytetään sijoittamalla lippu rinnan päälle
  • 2 pistettä näytetään sijoittamalla lippu vasemman hartijan eteen
  • 1 piste näytetään sijoittamalla lippu alemman kyynärvarren päälle
  • Kädet alhaalla ilman liikutusta tarkoittaa ohilyöntiä
  • Lippukäden ojentaminen vaakatasoon tarkoittaa huonoa tai laitonta osumaa, päätuomarin merkistä huono osuma selitetään seuraavasti:
  • Lippu pään edessä tarkoittaa pääosumaa
  • Molemmat kädet edessä lantion päällä tarkoittaa osumaa satulaan tai muuhun laittomaan osaan (oranssi ja harmaa alue)
  • Molemmat kädet alhaalla niitä heiluttaen tarkoittaa osumaa hevoseen, sitten:
  • Kimmokeosuma näytetään nostamalla lippukäsi vaakatasoon
  • Suora osuma näytetään pitämällä,lippukäsi alhaalla ja liikuttaen
  • Sivuttainen osuma peitsen sivulla näytetäänliikuttamalla lippukättä vartalon poikki vaakatasossa pitäen lippua ojennettua ja litteänä

 

Linjatuomarit tuomitsevat lähestyvän kilpailijan kilven esityksen ja peitsikontrollin:
  • Huono kilven esittäminen näytetään pitämällä vasen käsi vaakasuorassa
  • Hyvä kilven esittäminen näytetään nostamalla vasen käsi pystysuoraan
  • Huono peitsikontrolli (huono turvaus, huono levee, huono pitäminen) näytetään pitämällä oikea käsi vaakasuorassa
  • Hyvä peitsikontrolli näytetään nostamalla oikea käsi ylös
Päätuomari kirjaa kaikkien pisteet ylös kilpailijoiden palatessa alkuasemiin.