Puhelin : + 358 41 4422 450 Email: kirjeet@hirs.fi Liity jäseneksi!

SKILL AT ARMS

Varusteet

Kaikki yhden kilpailijan varusteet tulee olla samalta historialliselta ajalta. Ei ole esimerkiksi sallittua käyttää 1200 luvun kypärää 1500 luvun muun haarniskan kanssa. Kaikki välineet joita ei ollut käytössä valitulla ajalla on kielletty. Poikkeuksen tästä tekee turvallisuuden takia tehdyt valinnat.

Kaikki varusteet tarkastetaan kilpailun järjestäjän toimesta ja jos niissä on puutteita kilpailijalta voidaan evätä pääsy kilpailuun.

 

Vaatetus

Kaikissa niissä luokissa jotka ratsastetaan ilman haarniskaa ”siviilit” päällä kilpailijan tulee käyttää valitsemansa aikakauden siviiliasua mukaan lukien jalkineet. Poikkeuksen tästä tekee moderni ratsastuskypärä, jota kilpailija saa halutessaan käyttää. Noviisiluokassa ei ole vaatetuksen suhteen vaatimuksia ja siinä on aina kypärä pakollinen.

 

Jousting haarniska
 1. Kilpailijoiden tulee käyttää autenttisen mallin mukaan tehtyä haarniskaa valitsemaltaan historialliselta aikakaudelta. Tämä voi olla miltä ajalta vain Euroopasta jolloin turnajaisia harjoitettiin. Edellytyksenä on että haarniska täyttää alla olevat turvallisuusehdot.
 2. Minimi standardi perustuu 1200 luvun eurooppalaisen ritarin varustukseen. Tämä koostuu suurimmaksi osaksi rengashaarniskasta muutamin vahvistavin lisäyksin. Rengaspaidan renkaiden suurin sallittu halkaisija on 10 mm ja langan vahvuus on minimissään 1,4 mm. Niitatun rengaspaidan renkaiden ympärysmitta tulee olla enintään 10 mm ja ainevahvuuden 1,2 mm.
 3. Minimi vaatimukset ovat seuraavat:
  1. Alla oleva asetakki. Minimitoppaus 10 mm vartalossa ja 5mm käsissä.
  2. Kierretty jousiteräs tai niitattu teräksinen rautapaita joka ylettyy reiden puoliväliin ja peittää kädet ja ranteet.
  3. Rinnan suoja. Tämä tulee olla valitun historiallisen aikakauden mukaan esim. rintarauta tai vahvistettu asetakki. Jos tämä on tehty nahasta sen tulle olla vähintään 4 mm paksua kovetettua nahkaa. Jos metallista tulle sen olla vähintään 1,6 mm paksu.
  4. Topatut  reisisuojat minimissään 10 mm paksut. Näihin liitetyt polvisuojat jotka on tehty samoilla ainevahvuuksilla kuin rintasuoja.
  5. Rengashuppu joka peittää koko pään, niskan ja ylemmän rintakehän joko erillisenä tai yhdistettynä paitaan. Tämän alla tulee olla topattu myssy minimissään 10 mm toppauksin. Kaula tulee olla suojattu myön minimissään 10 mm toppauksella.
  6. Nahkaiset gauntletit.
  7. Hyväksytty turnajaiskypärä (kts kohta 9.).
  8. 1200 luvusta eteenpäin rengaspanssari alkoi pikkuhiljaa korvautua rautaosilla kunnes ritarit olivat kokonaan rautaisen haarniskan peitossa n. 1400 luvun taitteesta eteenpäin. Teräsosat, tekstiilit tai muut autenttiset haarniskan osat voivat korvata yllä olevat minimivaatimukset. Esim. teräksinen rintarauta tai ”coat of plates” voi korvata rengaspaidan ylävartalon suojana. Paksumpaa toppausta voidaan käyttää käsivarsissa rengaspanssarin tilalla. Koska haarniskoja on monenlaisia emme voi antaa absoluuttista määritelmää sallitulle haarniskalle. Mutta kaikkien, yllä olevan minimilistan korvaavien osien tulee antaa vähintään yhtä hyvä suoja kuin alkuperäisen osan iskuja vastaan. Yleisenä sääntönä on että miedosta teräksestä tehtyjen osien paksuus tulee olla vähintään 1,6 mm vartalossa ja käsivarsissa, vähintään 1,2 mm jaloissa. Nahkaosien tulee olla vähintään 4 mm nahkaa ja toppauksien vähintään 10 mm paksut. Kaikki metalliosat tulee olla rautaa. Muut osat tulee tehdä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman autenttisista materiaaleista. Alumiini, muovi ja muut synteettiset materiaalit on kielletty.
  9. Kypärät
   1. Turnajaiskypärä tulee olla vähintään 1,6 mm vahvaa terästä ja samalta historialliselta aikakaudelta kuin muukin haarniska. Kypärän tulee peittää koko pää, naama ja niska. Kypärän etuosan tulee peittää myös kaula. Silmäaukkojen koko tulee olla enintään 15 mm vastaan tulevan kilpailijan suuntaan.
   2. Kypärä jota käytetään meleessä tai jalkataistelussa tulee olla vähintään 1,6 mm paksua terästä ja sen tulee peittää vähintään pään yläosa.
   3. Kaikkien kypärien tulee olla topattu riittävästi.
   4. Kypärässä ei saa olla ulokkeita sisään eikä ulospäin.
   5. Turnajaiskypärän visiirin tulee olla lukittava ala-asentoon lukkosokalla tai muulla vastaavalla menetelmällä.

 

Kilpi
 1. Kaikkien kilpailijoiden tulee käyttää ecranche kilpeä, vaikka muut varusteet olisivat eri aikakaudelta. Ecranche kilpi oli yksi ensimmäisistä vain turnajaisiin kehitellyistä  varusteista. Ensimmäinen viittaus siihen on kuvitetuissa käsikirjoituksissa noin vuodelta 1330. Se säilyi hiukan eri muodoissa pitkälle 1500 luvulle.
 2. Kilven tulee olla kovera pystysuunnassa ja se tulee olla vähintään 15 mm paksuista puuta. Myös metallinen kilpi on sallittu.
 3. Kilven tulee ylettää suojaamaan kaulan alaosa ja sen tulisi peittää koko vasen puoli ylävartalosta mukaan lukien olkapää. Jos kilpailijalla on vahva rintarauta ja kaulan suojaus, voi kilpi olla myös pienempi. Kilven ollessa pienempi osuma-alueeksi katsotaan myös kilven ulkopuolelle jäävä osuus. Pienemmän kilven hyväksyy kilpailun järjestäjä tapauskohtaisesti.
 4. Kilven tulee olla tehty niin että se ei vahingoita hevosta eikä kilpailijaa kilpailijan tippuessa. Kilpi tulee kiinnittää tukevasti ja siinä ei saa olla teräviä reunoja eikä ulokkeita.
 5. Kilpi tulee olla kiinnitetty paksulla nahkaremmillä niskan takaa. Tämä takaa että kilpi on suorassa kulmassa vastustajaa kohden tarjoten kunnon osuma-alueen. Ecrance kilpi oli myös kiinnitetty vasemman käden yläosaan yhdellä tai kahdella remmillä kyynärpään yläpuolelta ja yhdellä remmillä kämmeneen / kyynärvarteen. Tästä kiinnitystavasta voidaan poiketa kunhan varmistetaan että kilpi ei luisu / käänny suorituksen aikana / osumasta.
 6. Vasen käsi tulee pitää alhaalla keskellä pois osuma-alueelta. Kun käsi pidetään näin varmistetaan kilven pysyminen oikeassa asennossa. Jos kättä siirretään ulospäin paljastuu ylävartalo ja jos kättä nostetaan ylös paljastuu ylävartalo ja samalla pää altistuu epäsuoralle osumalle peitsen kimmotessa osumasta ylöspäin kilven pintaa pitkin. Jos vastustaja saa suoran osuman johtuen kilven väärästä asennosta tulee osuma hyväksyä täysin laillisena vaikka tämä saattaa aiheuttaa vamman kilpeä väärin pitäneelle kilpailijalle.
 7. Jos osuma kimpoaa päähän kilven väärän asennon takia annetaan pisteet kilpeen osumisesta. Molemmissa tapauksissa kilven väärä asento tuo virhepisteitä kilpeä väärin pitäneelle kilpailijalle. Iskun suorittanutta ei rangaista.

 

Hevostaidot

Kilpailijan tulee omata hyvät yleiset hevostaidot. Lisäksi muissa kuin noviisiluokissa kilpailijan on pystyttävä hallitsemaan hevosensa kaikissa askellajeissa ilman haarniskaa ja myös haarniskoituna jos luokassa niin vaaditaan. Hevosen tulee olla koottu mutta ei jännittynyt ja työskentelyssä tulee käyttää kevyitä, lähes näkymättömiä apuja. Osa pisteistä tulee ratsastuksesta.

Radoilla käytetään paljon ei suoria teitä. Käytössä on myös sulku- ja avotaivutukset, laukkapiruetit, laukanvaihdot jne. Kaikkein tärkein peruste ratsastukselle on kuitenkin kevyet avut ja harmoninen yhteistyö ratsukon välillä.

 

Huomioitavaa
 1. Kentällä saattaa olla lippuja / soihtuja joten hevosen totuttaminen niihin on hyödyksi.
 2. Ratsastajan tulee istua alas satulaan kaikissa suorituksissa koko ajan.
 3. Keihäs ja peitsi tulee lukita kainaloon kaikissa suorituksissa ja levee on erittäin tärkeä suorittaa oikein (välineen laskeminen pehmeästi ja tasaisesti maalin lähestyessä).
 4. Peitsiturnajaisissa levee tulee tehdä niin että peitsi ei ole laskeutunut kokonaan ennen kuin peitsen kärki on ohittanut vastustajan hevosen pään.
 5. Kaikki aseet tulee turvata tehtävien välillä.

 

Aseiden hallinta

Kilpailijan tulee hallita miekan, keihään ja peitsen käyttö turvallisesti ja tasokkaasti. Peitsen kontrollointi peitsiturnajaisissa tulee olla hallittua ja turvallista. Tämä tarkoittaa peitsen kantamista, asentoa ja irrottamista.

 

Tehtävät

Skill at Arms rata – War ja Jousting tulee ratsastaa täydessä haarniskassa. Säärisuojien ja sabatonien käyttö on vapaaehtoista. Skill at Arms radalla kypärän visiiri saa olla auki tai se voidaan poistaa. Skill at Arms rata – Hunting tulee ratsastaa valitun aikakauden mukaisissa siviilivaatteissa.

 

Hevosten varusteet

Jokaisella kilpailijalla tulee olla hevoselle caparison/loimi samalta aikakaudelta kuin  kilpailijan muut varusteet. On suotavaa että myös satula, suitset ja satulahuopa ovat ”historiallisen” näköisiä. Moderni satula voidaan peittää villakankaalla tai lampaankarvalla. Vain normaalit ohjat ovat sallittuja. Hevosilla ei saa olla esim. martingalia, tidemaneja ja chamboneita. Tähän voidaan sallia poikkeus kilpailun järjestäjän päätöksellä tapauskohtaisesti jos tästä aiheutuu ongelmia (esim. hevonen nostaa päätään peitsiturnajaisissa).